Old Bushmills se destiluje už od roku 1608. Jedná se o klasickou viktoriánskou palírnu, i přes řadu rekonstrukcí a modernizací si zachovala půvabný ráz, ze kterého dýchá historie s všudypřítomnou vůní whisky. Časy i vybavení se mění, ale přísný důraz na tradici pomohl zachovat chuť whisky, jako měla, když byla Amerika ještě kolonií.
Za staletí se v malém koutku brabství Antrim vystřídala řada vlastníků, ale whisky se pálit nepřestala.
Zdroj vody
Malebné jezero před palírnou dokresluje půvabné budovy, ale hlavně sem teče potok St. Columb.s Rill, vodní zdroj palírny, jehož vodu pijeme v místní whisky.
Výběr sudů
Bushmills používá sudy po bourbonu a sherry. Ke zrání používají dubové sudy změklé vlivem sherry a nasáklé ovocnými příchutěmi.
Destilace
Destilace se provádí tradičně natřikrát a výsledný produkt je velmi lehký a čistý. Palírna vyrábí dva druhy destilátu: jemně rašelinný a nerašelinný. Každý zraje v jiných sudech a výsledná whisky se často kombinuje.
My jsme whisky Bushmills original skombinovali s kakaovými boby z Kolumbie, která mají příjemný ovocný chuťový profil dobře navazující na příjemnou plnou ovocnou a vanilkovou whisky. Tyto boby jsme zapracovali do tmavé čokoládové tyčinky Barretta, výsledná chuť je sametová s ovocnými tóny a charakteristickými tóny whisky na konci.
Zdroj: kniha Svět Whisky Charlese Macleana, fotky: kniha Svět Whisky