Ghana Kumasi
Kakao je v Ghaně po zlatu nejvýznamější vývozní komoditou. Významně se podílí na hospodářském výsledku země. Přesto mají producenti v Ghaně výrazné rozdíly. Podpora a nákup kakaa z udržitelného a fairtrade premium zemědělství je pro zemi jako je Ghana klíčový. Vzhledem k bohaté historii v oblasti pěstování kakaa je Ghana bankou kakaových odrůd, ještě v roce 1990 měli v zahradách Aburi Garden stromy připomínající původní nikaragujské Criollo, nebo jamajský výjimečný typ Ocumare a několik vzácných Criollo z Trinidadu.
Oblast: Ghana Kumasi
Typ kakaových bobů: Amelonado
Certifikace: UTZ - udržitelné hospodářství a fairtrade
Chuťové poznámky:
Zemité, bohaté, čokoládové aroma následuje káva a ořechy a tóny hořkého dřeva s dlouhým závěrem s lehkými tóny vanilky


Tenkrát v Ghaně...
V průběhu 19. století přišli do země Basilejští misionáři. Postavili 27 škol pro chlapce a dívky s výukou zednického, tesařského a knihařského řemesla. Jedním z jejich žáků byl kovář Tetteh Quarshie, který se stal ghanským zakladatelem pěstování kakaa. První semena podle kusých informací zasel do půdy roku 1879 u Mampongu severně od Kumasi. Jiné zdroje jiní však uvádějí místo Akwapim Hills poblíž Akkry. Semena měl do země propašovat po návratu z 6ti letého pobytu v Fernando Pó (dnešní Bioko v Rovníkové Guinei). Zdroj byly ostrovy São Tomé a Principův ostrov. Jeho úmysly byly motivovány produkcí a následným prodejem kakaa, je proto označován za prvního afrického podnikatele.
Mezitím v Basileji
Basilejští misionáři pochopili potenciál země a v roce 1889 založili první farmu se semeny z Kamerunu, to byl však už druhý pokus, o třicet let dříve zakládali plantáž se semeny ze Surinami. V Basileji založili kartel a kontrolovali cenu kakaa pro export, což zlomilo vaz africkým obchodníkům, kteří se vždy snažili o nejvyšší cenu.
Obchod se zlatem a otroky pomalu přecházel v obchod s výnosnými plodinami bavlnou, gumou, kávou a kakaaem.
Nakonec se kakao stalo černým drahokamem Ghany, tehdy nazývané Zlaté pobřeží. Kakao nahradilo tento vzácný kov, palmový olej, gumu, pepř a otroky.
Rok 1891 je označován jako začátek vývozu kakaa.
Banka chutí
Od začátku 20. století se obchod z kakaem v Ghaně rozvinul tak, že je tato oblast dnes označovaná jako jedna z největších producentů kakaa. V botanické zahradě Aburi Botancal Garden najdeme velmi zajímavé odrůdy jako Cundeamoru z Nikaraguy, červené Criollo z Trinidadu, „bílou odrůdu“ z Jamajky i třeba výjimečný typ v Ocumare.
Požáry buší sice pěstování kakaa zpomalily a obzvláště oslabily ghanské odrůdy Criollo, ale stále pokračují s jeho produkcí.
Aburi Botanical Garden se snaží konzervovat některé zajímavé odrůdy kakaa.

Dnes se zde pěstuje především západoafrické Amelonado (robustním amazonský typ z Brazílie). Vyznačuje se vyváženou kyselostí, mírnou hořkostí a plným tělem.
V západoafrických zemích je stále populární „průkopnické zemědělství“ - neudržitelnou formu intenzivního jednodílného slunečního zemědělství, které likviduje zalesněné oblasti a potřebuje masivní vstupy z energie a hnojiv na bázi ropy. Tyto metody generují vyšší krátkodobé výnosy, ale rychle degradují půdu, životnost stromů se snižuje ze 75 let na méně než 30 let. Když stromy umírají, půda se vyčerpá ... zemědělci se přesunou ... vypálí více lesa ... vytvoří další plantáž ... a cyklus se opakuje.
Kakao, které kupujeme pochází výhradně z UTZ - udržitelného zemědělství. Principy takových družstev jdou opačným směrem, rodiny, které sdružují taková družstva mají své farmy po generace a družstvo farmáře vzdělává a poskytuje jim zázemí k fermentaci a sušení. To často na farmách v lesích bez přístupu k elektřině není možné. Díky toho máme kvalitnější kakao, které není pěstováno s velkým množstvím chemie a nezmenšují se tak deštné lesy v oblasti.



Zdroje: c-spot.com, wikipedie; Fotky: flickr, wikipedie