Haiti Acul du Nord

První španělská plantáž byla na území současného Haiti založena Hernando Cortezem a to na začátku 16. století. Její produkce nebyla ve Španělsku vítána pozitivně, přesto na ostrově byly tendence zvyšovat produkci. V období mezi 17. a 19. stoletím byla produkce kakaa v Haiti dokonce desetkrát vyšší než ve Venezuele. 

Oblast: Haiti
Typ kakaových bobů: Trinatario
Certifikace: Udržitelné hospodářství a fairtrade - certifikované organické

Chuťové poznámky:
Kořeněná vůně, s tóny třešní.

Je to měkký, kulatý výrazný chuťový profil. Postupně se otevírá a můžeme pozorovat sušené švestky, třešně a datle, které se snoubí s medem. Hořkost je nízká a doznívající chuť je vyvážená a příjemná, jakoby po bílém čaji, možná po jasmínu.

Mapa Haiti
Mapa Haiti
Haiti PISA - muži při práci ve skladu
Haiti PISA - muži při práci ve skladu

Haitská revoluce

V tomto období se oblast rozdělila na severní království a jížní republiku, na severu se udržel plantážní systém pěstování kakaa, zatímco na jihu se půda rozdělila na malé soukromé pozemky. Jižané říkali, že dají přednost svobodě a chudobě než “štěstí proti své vůli” čímž označovali úspěšnější režim na severu. Po Christopeho sebevraždě stříbrnou kulkou režim severu padl a Jean-Pierre Boyer sjednotil celou oblast a zavedl drobný zemědělský systém, čímž produkce kakaa dramaticky poklesla. 

Po 200 let v důsledku špatného hospodaření a izolace činil přínos Haitského kakaa pouze 0,1% celosvětové produkce. Jen asi 4500 ha ročně. Příčiny můžeme hledat ve špatném pěstování, plantáže stárnou, nejsou správně udržované, kakao se prodává nefermentované, což vede k plísním. V oblasti není stálý stabilní přívod elektřiny a nefungující bankovní systém. Haiti není ve světě zapsáno jako původce fino y de aroma, neboli prvotřídního kakaa. Málo se ví, že ostrov sdílí Haiti s Dominikánskou republikou, a jejich produkce tedy může být srovnatelná. 

V posledních letech se však řemeslné čokoládovny s produkcí bean to bar čokolády o oblast více zajímají a vznikla zde řada iniciativ, které pomáhají farmářům zvýšit produkci a udržovat plantáže, odkupují surové kakao a správným způsobem ho fermentují a suší. V roce 2011 společnost FECCANO založila první družstvo na území Haiti, které vyváží fermentované kakao označené jako Fairtrade a EKO. V roce 2013 dostalo haitské kakao na prestižní mezinárodní soutěži International Chocolate Awards cenu za jednu z nejlepších světových produkcí kakaa.

Obraz neznámého umělce z Haiti
Obraz neznámého umělce z Haiti

Maman Pye je jedním z asi 600 "supertrees" rozptýlených po celém severním Haiti. Supertrees nejsou na Haiti ničím výjimečným. Nevypadají ničím zvláštní, dokud se nepodíváte blíž. Tyto matky mohou produkovat 20krát tolik kakaových lusků než obyčejné stromy a samotné lusky jsou hustší s kakaovými semeny než běžné lusky. Navíc se snadno šíří roubováním.

Díky pozitivní proměně  a férového přístupu se stává kakao na Haiti plodinou příležitosti k obživě, která má budoucnost a pomůže lidem k lepšímu životu a větší svobodě.

Farmáři při sadbě kakaových plantáží
Farmáři při sadbě kakaových plantáží
Farmáři při sklizni
Farmáři při sklizni

Zdroje: chocolateclass.wordpress.com, chocolatealchemy, npr.org