Kolumbie Córdoba
Kolumbie se vyšvihla až na samotnou špici v pěstování kvalitního kakaa, vždy tomu tak ale nebylo. Důvod je jednoduchý, významnou část hospodářské produkce země ovládaly gangy, které uplácely farmáře, aby pěstovali pro ně výnosnou koku. To se ve dvacátých letech 21. století podařilo odvrátit. Vládní strany uzavřely příměří a začaly masivně dotovat pěstování legálních plodin.
Kolumbie má ideální klima, polohu a půdu pro pěstování kakaa. 95 % kakaových bobů vypěstovaných v této zemi je označováno jako "Fine Flavor", což volně přeloženo znamená jemné a výrazné chuti.
Do roku 2013 dokonce kakao do země dováželi, což znamená, že jeho spotřeba byla vyšší, než produkce, od roku 2017, i díky státní podpoře se produkce v zemi dramaticky zvýšila.
Nyní je kolumbijská produkce kakaa na vzestupu, od roku 2011, kdy se vyvezlo 37 000 tun kakaa křivka stále roste, v roce 2017, kdy byl nasazen státní program pro podporu bylo vyprodukováno 60 500 tun, za rok 2019 je to bez mála 60 000 tun. Trend opouštění nelegálního pěstování koky a nahrazováním dnes už výnosnějším, a přece jen bezproblémovým pěstováním kakaa je pozitivní obrat v zemi, nemluvě o tom, že Kolumbie pěstuje jedno z nejkvalitnějšího kakaa na světě.
Oblast: Kolumbie Córdoba
Typ kakaových bobů: Trinatario
Chuťový profil: ovocný, intenzivní vliv červeného ovoce, zejména třešní, lehké tóny jasmínu, růže, můžeme cítit i med, koření.
Charakteristika: Antigo (Criollo), původní starobylou odrůdu nahrazují hybridy, ale lehká kolumbijská půda vytváří celkově jemné kakao, je lehce svíravé.
Kolumbie má podobně jako některé sousední země – zejména Peru – velmi rozmanité půdní a klimatické podmínky. Naše čokoláda se vyrábí z kakaových bobů trinitario pěstovaných v Córdobě na západní straně kolumbijského severokaribského pobřeží obklopeného kolumbijskými Andami.


V Kolumbii je horká čokoláda velmi oblíbeným nápojem, buď k snídani, nebo před spaním. Vyrábí se z vody či mléka, může být slazená nebo neslazená, některé druhy se dokonce podávají se sýrovou polevou zvanou Santafereno.
Kolumbie se připojila k iniciativě Cocoa and Forests, globální snaze zajistit kakao bez odlesňování. Závazek bude podpořen Institutem pro světové zdroje (WRI) a Iniciativou pro udržitelný obchod (IDH).
Zajímavé
Čokoláda, stejně jako Kakaovník pravý, pochází z Latinské Ameriky. Tato dobrůtka hrála v starověké říši zásadní roli. Předpokládá se, že elitní příslušníci mexické mayské společnosti pili čokoládové nápoje již v roce 400 př. n. l. V aztéckých dobách se věřilo, že kakaové boby jsou darem Bohů, proto byla ceněny tak, že se staly určitou formou měny, druhou významnou úlohou byla role kakaového nápoje při náboženských obřadech.
Obecně platí, že severovýchodní hranice kolumbijské provincie Chocó tvoří dělicí čáru mezi etno-botanickým užíváním kakaa v Americe. Nad linkou starověcí lidé většinou připravovali nápoj přímo z bobů; pod ní vyráběli nápoje i s dužinou.

Oživení zájmu o kakao je pro farmáře pozitivní, nejsou tak nuceni pěstovat nelegální plodiny, jen aby se uživili. Družstva mají v tomto ohledu nezastupitelnou výhodu. Farmáři mají často jen malé pozemky a omezené možnosti, družstva pěstují sazenice odolných druhů kakaa, které pak zemědělci roubují na své stromy. To pomáhá porazit dlouhotrvající problémy s nemocemi a plísněmi, které místní kakaovníky sužují. Díky tomu se farmáři můžou věnovat pěstování a zvyšování výnosu, družstva pak řídí kvalitu fermentace a sušení a starají se o styk s okolním světem. Díky lepšímu zpracování jsou sdružení schopna prodávat své kakao na export.
Těšíme se na růst a oživení původních genetických kakaovníků nejen proto, že kakao pocházející z Kolumbie je lahodné a čokoládové, ale také proto, že představuje stabilitu a bezpečnost země.


Zdroje: www.wildfrontierstravel.com, blog.ciat.cgiar.org, candyindustry.com, uncommoncacao.com,colombia.co