title_ecuador

Ekvádor

Tento stát Jižní Ameriky, leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Španělské slovo Ecuador znamená „rovník“.

Pro milovníky kakaových bobů jsou dva Ekvádory. Andské hory tvoří páteř země a rozdělují pěstitele na dvě oblasti:
1) Přímořská nebo také pobřeží Pacifiku spojující sever a Karibik;
2) Vnitrozemí - východ země spojuje s Amazonii řeka Rio Napo. Kakao zde má pestrou rozmanitost od velikosti bobů až po jejich barvu, ta se mění z bledého, včetně typu s „bílými“ kotyledony, až do stále tmavší fialové pigmentace, která je charakteristická pro oblast blíže soutoku s Rio Marañon, řeka se nakonec vleje do Amazonky.
Podobně jako ve Venezuele je stále běžnější regionalizovat Ekvádorské kakao, několik výrobců v zemi, jako je República, Caoni a Pacari, ukazují, že umí identifikovat chuť z různých oblastí (Los Rios, Manabì, Esmeraldas, Guayas, Bolívar, atd.). Tím se kakaové boby ještě více regionalizují, což jde ruku v ruce s trendem výroby čokolády z konkrétní oblasti, podobně jako je tomu u vína nebo kávy.

Chuťový profil

To nejkrásnější z ovoce a květin: jasmín, fialky, lilie a pomerančový květ se snoubí s ostružinami a červenými bobulovinami. Dále můžeme nalést obiloviny, kávu, bavlnu, koření (obzvláště skořici), podtóny pekanů a buráků.

Charakteristika plodu:

Více než 100 000 farem produkuje více než 100 000 tun kakaa. Ekvádor je domov speciální odrůdy výjimečné chuti kdysi známé jako Guayaqil, dnes spíše El Nacional, nebo Arriba Nacional.

shutterstock_631724519

Historie

Je těžké určit, odkud kakao pochází. John B. Allen z ochodu s kakaem Amazon spekuluje, že všechno mohlo vzniknout v údolí řeky Napo ve východním Ekvádoru. Výzkum předpokládá propojení odrůdy Criollo mezi Mexikem a jihovýchodní částí země (v místě soutoku Marañon na peruánských hranicích) v době španělských dobyvatelských invazí. Kmen Kayapó udržuje už 200 let odrůdu, kterou považují za Criollo ze Střední Ameriky. Prameny se shodují na tom, že kmen Valdavianů cestoval podél pacifického pobřeží až do střední ameriky, kde už okolo roku 1450 před Kristem pravděpodobně měnil kukuřici za kakao.

Ekvádorská odrůda Nacional

Ekvádor je domovem genotypu kakaa výjimečné chuťové kvality, ačkoli pravděpodobně pochází z Peru. Odrůda dříve známá jako Guayaquil, byla přejmenována na hrdý název Nacional, to aby se dala rozlišit od bobů, které zde byly dovezeny z Venezuely v roce 1890. Nacional se brzy skřížil s venezuelskými boby odrůdy criollo, těmto hybridům se říká Venezolano. Preuss v roce 1901 zmapoval další druhy Carúpano a Trinitario. Další boby zde byly dovezeny z Kolumbie.

Značka Nacional přinesla zemi úspěch a byla do počátku 20. století předním světovým vývozcem kakaa. V roce 1918 produkce klesla vinou onemocnění kakaových stromů (Crinipellis perniciosa (Witches Broom) a Moniliasis). Kvůli rychlému šíření těchto chorob začal nekontrolovaný boom hybridních odrůd. Průmysl to pomohlo oživit, ale na úkor původního kakaa Nacional, kterého v zemi zůstal jen zlomek z původní vegetace (není známa žádná zcela nedotčená oblast). Většina původních plantáží zůstala podél pobřeží Pacifiku kolem Manabì a vzdáleněnší jih Balao (později představil Esmeraldas Criollo a ICS 95) mimo takzvanou zónu Arriba. Je smutné, že většina těchto rezistentních hybridů byla neúspěchem, což způsobilo, že zemědělci přešli na hotovostní plodiny, jako jsou banány, nebo zcela opustili své plantáže. Nedávno byly vytvořeny diskutabilní klony, zvláště všudypřítomný CCN-51.

Ecuador.
1280px-Quito_Ecuador_pano
shutterstock_575041936
Chocolate_in_its_Rawest_Form_(27583224425)

Šedesátá a sedmdesátá léta byla svými socio-politickými změnami a pozemkovou reformu pro osud kakaa velmi špatná. V tomto období nad kakaem vítězily banány, z ekonomického hlediska to byl výnosnější byznys. Velcí vlastníci půdy nebo haciendas byli „oficiálně“ rozděleni. Některé centrální haciendy však zůstaly nedotčeny díky tomu, že mají jako hlavní plodinu banány a kakau se věnují okrajově spoluprací s drobnými zemědělci. Jsou hrdí na to že mají takzvané cacáoteros, tedy půdu, na které mohou pěstovat kakao. Příjmy, které plynou z dalších plodin pomohou dětem dostat se na školy, avšak pěstování kakaa jako rodinný podnik nemá tak silný sociální status, aby se za ním děti s tituly vraceli. Pěstování kakaa je proto stále více ohrožený obor.

Autor: wikipedie, c-spot.com