Chuao

Popis produktu

Chuťový profil

Ostrá chuť,  červené ovoce, bobule
Čokoládová chuť s podtóny lékořice
Trinitario s tendencí ke Criollu

Analýza v řezu

Chuao cacao je hybridní odrůda Trinitaria s vysokým genetickým podílem Criolla (až 32%), která dává bobům Chuao jedinečnou kvalitu a aroma.
Řez prokázal: (± 86%) fermentované boby, (± 32%) Criollo boby (± 12%) Fialové boby, (± 2%) špatné boby.
Hmotnost: ve 100 g je obvykle 83 bobů.

Region Chuao

Chuao je malá vesnice ležící na severním pobřeží Venezuely. Byla založena v 16. století. Obec je známá svými kakaovými plantážemi Diablos Danzantes a San Juaneras. Obec je obklopena horami a hustými deštnými pralesy na jihu a Karibským mořem na severu. Nedaleký národní park Henri Pittier je nejstarším národním parkem ve Venezuele, který byl vytvořen v roce 1937. Vesnice má přístup pouze lodí z města Puerto Colombia, nebo pěšky přes hory směrem od Maracay.

Historie

Na plantážích Chuao se kakao pěstuje více než 400 let a to odrůda Criollo. Boby Chuao jsou velmi vysoké kvality a jsou považovány, spolu s boby Porcelana Blanca z jezera Maracaibo, považovány za nejlepší boby na světě. Region Chuao je lemován horami, což snižuje kontakt s lidmi a hmyzem z jiných oblastí. Každý rok je zde vyprodukováno jen 20 tun kakaa. V listopadu 2000 byly boby Chuao oceněny označením původu pod názvem Cacao de Chuao, což plantážím pomohlo získat investory a modernizovat infrastrukturu.

Zajímavé

Odborníci se shodují, že vysoká kvalita kakaových bobů Chuao není dána jen genetikou odrůdy, která je zde pěstována, ale velkou roli hraje i intenzivní práce družstva La Empresa Campesina z vesnice Chuao před sklizní, během ní i po ní.

Empresa Campesina z Chuao je družstvo tvořeno výlučně ženami a je zároveň jedinou organizací s právem sklízet plantáž Chuao. Jejich zemědělské, fermentační a sušící techniky byly předávány z generace na generaci a díky tomu byla zachována vysoká kvalita bobů Chuao v průběhu let v téměř nezměněné podobě.


Od roku 2014 má La Empresa Campesina z Chuao exkluzivní partnerství se společností Tisano – The Cacao Company, která zavedla certifikát sledovatelnosti bobů Chuao sklizených ve vesnici Chuao. Toto zaručuje pravost bobů v tabulkách, které jsou uváděny na trh s označením Chuao.

Chuao si také zakládá na zachování své tradice Los Diablos Danzantes, což je skupina mužů a chlapců, kteří se během oslavy Corpus Christi oblékají do černých masek a barevného oblečení. Pak tančí tři dny tradiční tance na počest Ježíše Krista a úrody. Od roku 2012 byla tato tradice zařazena na seznam UNESCO.

Dalším pilířem zvláštností vesnice Chuao jsou Las San Juaneras. Jedná se o skupinu žen, které se starají o krásný kostel na náměstí, vedou většinu náboženských oslav, která se každoročně slaví ve jménu San Juana a na počest dobré sklizně kakaa.

Zdroje: wikipedie, Fotografie: penn.ezuela, carmen-paez, Nubia Núñez

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!